De (schijn)vrucht van de roos oftewel de rozenbottel is van oudsher bekend als een rijk voedingsmiddel met name door het hoge gehalte aan vitamine C. Denk maar aan de Roosvicee limonade. Per 100 gram verse rozenbottels zit er 1250mg vitamine C en dat samen met andere anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Rozenbottels worden ook wel de sinaasappels van het noorden genoemd oftewel een superfood van eigen bodem. Het is een ideaal voedingsmiddel om aan te sterken, ook in de zwangerschap en borstvoedingsperiode, bij een verminderde weerstand, het snel krijgen van blauwe plekken en in zijn algemeenheid bij vrijwel alle chronische klachten en ouderdomsklachten.
Van de pitten wordt rozenbottelolie gemaakt. In de pitten en dus ook in de olie zitten veel gezonde, onverzadigde vetzuren. Rozenbottelolie werkt herstellend en hydraterend op de huid, vervaagt rimpels en pigmentvlekken en geeft de huid soepelheid. Van de pitten kan ook een vocht afdrijvende en bloedzuiverende thee worden getrokken. Per kop thee gebruik je 1 tot 2 gram verpulverde zaden, overgieten met kokend water en 10 tot 15 minuten laten trekken. De pitten bevatten een weinig cyanide, derhalve niet in grote hoeveelheden eten of drinken.
De rozenbottels kun je ontpitten en zo opeten of verwerken tot een jam of gelei, in de smoothie, etc. Ontpit kun je ze laten drogen voor thee of om er poeder van te maken. Gedroogd is het aan te raden de bottels binnen een jaar op te maken omdat het gehalte vitamine C afneemt in de tijd. Van de gedroogde bottels gebruik je twee theelepels op een kop kokend water of een eetlepel op een 0,5 liter, je laat dit 10 tot 20 minuten trekken. Nog beter is het om een afkooksel te maken: je kookt de rozenbottels 8 tot 10 minuten in het water. Rozenbottelpoeder is ook in capsules verkrijgbaar (gestandaardiseerd op werkzame stof) en in te zetten voor pijnvermindering bij artrose en artritis.
Reactie plaatsen
Reacties